Catena Zapata – högpresterande viner
Vad är det som gör att vissa viner flyger högt medan andra inte imponerar särskilt mycket? En visdom för alla som jobbar med vin är att vinrankan ger bättre frukt om den får kämpa lite. En annan är att växtplatsen har stor betydelse.
Nicolas Catena ansågs vara mer eller mindre knasig när han planterade vinrankor på så hög höjd som 1500 meter över havet. Olyckskorparna flaxade och sa att så högt kan inga druvor växa. Men det kunde de. Inte bara att vinrankorna kunde överleva på den höga höjden, de producerade också druvor som gav några av Sydamerikas främsta viner.
Växtplatsen skapar karaktär
1902 planterade Nicola Catena den första malbec-vinrankan efter att familjen flyttat från Italien till Mendoza i Argentina. Familjeföretaget fortsatte att göra vin med sonen Domingo. Men det var tack vare barnbarnet Nicolas Catena som synen på argentinskt vin ändrades för alltid. När Nicolas tog över vingården på 1970-talet användes nationaldruvan malbec fortfarande mest som en blanddruva tillsammans med andra druvor. Fokus låg på att göra kvalitetsvin av en annan bordeaux-druva, nämligen cabernet sauvignon.
Vid ett tillfälle träffade Nicolas den välrenommerade vinmakaren Jacques Lurton och fick höra att hans vin hade samma karaktär som viner från södra Frankrike. Nicolas tog det inte som en komplimang och bestämde sig för att odla sina rankor på hög höjd. Där var det svalare klimat som skulle ge druvorna mer syra, friskhet och fräschör. Han hade lärt sig av sina förfäder att växtplatsen ger sin karaktär till vinet.
Druvor på hög höjd
Sagt och gjort klättrade Nicolas upp på foten av Anderna och planterade sina rankor, mycket högre än någon gjort tidigare. De andra vinodlarna ansåg att han var mer eller mindre galen och räknade med att det skulle bli ett kortvarigt experiment. Adrianna döptes den nya höghöjdsvingården till, efter hans yngsta dotter. Under mitten 1990-talet blev det dags att prova Catenas höghöjdsviner och de var förbluffande bra. Ingen kunde ha anat att det skulle vara så balanserade och välsmakande med en friskhet och fräschör som inget annat vin i Argentina. Det är inte konstigt att vinerna blev omåttligt populära.
Nicolas fick självklart blodad tand och odlade fler druvor på hög höjd. Idag är döttrarna Laura och Adrianna, den fjärde generationen, involverade i vinproduktionen. Laura Catena har grundat Catena Institute of Wine. Där forskas om terroir och de bästa förutsättningarna för malbec och andra druvor. Även om malbec är den druvan som stått mest i fokus så odlar familjen även chardonnay och cabernet sauvignon. Här kommer några härliga tips som går att njuta av nu eller lagra i många år.