Årets svenska deckarförfattare
Viveca Sten är en av Sveriges mest framgångsrika och älskade deckarförfattare, särskilt känd för sina kriminalromaner som utspelar sig i fjäll- och skärgårdsmiljö. Det vore ett tjänstefel att inte stämma träff med Viveca när man befinner sig i Åre, trots att hennes agenda är minst sagt fulltecknad.
TEXT: Marie Arpnäs /// foto: Kajsa Göransson, Niclas Vestefjell och Marie Arpnäs
Mötet med Viveca Sten ägde rum tidigare i år. Då visste ingen av oss att hon några månader senare skulle tilldelas priset Årets svenska deckarförfattare 2024 på Bokmässan i Göteborg. Dessutom nominerades hennes bok Vilseledaren, den fjärde delen i serien Åremorden, till Årets svenska deckare 2024. Men nu tar vi oss tillbaka till de där generösa fåtöljerna på Hotell Åregården, byns äldsta hotell, där vårt samtal kommer att handla om allt från förhandlingsteknik, författande och karriärskifte till katter.
Du har precis släppt en bok om att bli en bättre förhandlare, Få som du vill och lite till. Är vi generellt dåliga på att förhandla för oss själva?
– Det tycker jag verkligen. Gemene man har ett stort behov av att bli bättre förhandlare, även om de inte själva är medvetna om det. Jag har så otroligt stor nytta av att kunna förhandla, både yrkesmässigt och privat, och vill få andra att upptäcka fördelarna.
– Du kommer att utsättas för olika former av förhandlingar under hela ditt liv, så varför inte lära dig några konkreta verktyg på vägen? Att förhandla är roligt om man vet hur man gör!
Be om en häst
Vi pratar med någon som borde veta. Viveca Sten råkar vara en av landets främsta förhandlingsexperter. Också. Hon har en lång erfarenhet inom näringslivet och en bred kunskap om förhandling och förhandlingsteknik, delvis tack vare sin juridiska bakgrund och erfarenhet som chefsjurist. Viveca har tidigare skrivit en bok om ämnet, Förhandla i affärer, där hon ger råd och insikter om hur man blir framgångsrik i affärsförhandlingar. Även där delar hon med sig av praktiska tips och metoder för att skapa win-win-situationer, förstå sin motpart och lyckas i svåra förhandlingssituationer.
Temat i båda böckerna och hennes egen filosofi är att förhandlingar inte bara handlar om pris och pengar, utan om att bygga långsiktiga relationer och hitta lösningar som båda parter känner sig nöjda med. Viveca har en stark teoretisk och praktisk kunskap om förhandlingsteknik som hon har tillämpat både inom juridiken och som författare och affärskvinna.
– Det är inte så jobbigt som många tror att få sin vilja fram. Det handlar ofta om att ha koll på smärtgränsen och att vara förberedd. Det finns så många exempel vid husköp till exempel där människor blir helt fartblinda, just för att de inte har kontroll på sin egen smärtgräns. Eller lönesamtalet med chefen där du kliver in utan förberedelse och knappt vet själv varför du vill höja din lön.
– Om du önskar dig en hund – be om en häst!
Det här att få som man vill och lite till, den konsten har Viveca även fört vidare till sina tre barn.
– Önskade de sig en högre veckopeng när de var små ville jag höra en hållbar motivering. Kunde de inte själva argumentera för en större slant fanns det ingen anledning för mig att ge dem höjd veckopeng. När de väl lyckades övertyga mig blev de otroligt nöjda och då fick de också mer pengar i plånboken. Så tro mig – de är duktiga förhandlare mina barn, säger Viveca och skrattar.
Viveca ger fler exempel på situationer där en bra förhandlingsteknik kan ge dig fördelar i livet, men erkänner också att ibland tar hjärtat över hjärnan. Som när hennes älskade katt gick bort och hon skulle skaffa sig en ny.
– Jag blev så förälskad i lilla Thetis att jag aldrig hade en tanke på att jag kunde förhandla om någon prissumma. Där vann kärleken över alla förhandlingstekniker, säger Viveca med ett varmt leende.
Från skärgård till fjällen
Hon berättar vidare om ännu ett privat ärende, där hon dock hade nytta av sina kunskaper och erfarenheter. Eller bara bra tajming och charm.
– Det var påskdag och jag hade kommit hem från en resa, utan att ha hunnit fixa påskägg till barnen. Jag sprang ner till mataffären och deras ganska stora mängd av godisfyllda ägg, som jag förstod att de inte skulle hinna bli av med den påskhelgen. Mitt argument var att en kraftig prissänkning för att glädja tre barn väl ändå var bättre än att skicka tillbaka osålda ägg. Det slutade med 50 procents rabatt och vi kände oss båda som vinnare.
– Förhandlingar bygger ju på att det ska bli bättre för bägge parter. När du väl behärskar verktygen kommer du också att tycka det är kul, jag lovar.
Viveca Sten har skrivit fyra fackböcker, men det är ändå via de välkända romanerna vi känner henne bäst. Eller snarare hennes karaktärer, som juristen Nora Linde i deckarserien Morden i Sandhamn och poliserna Daniel Lindskog och Hanna Ahlander i Åremorden.
Vi vet att Viveca är utbildad jurist och hade en karriär som chefsjurist på Posten AB innan hon blev författare på heltid. Hennes juridiska bakgrund har bidragit till noggranna och realistiska skildringar av brottsutredningar i hennes böcker, som hyllas över hela världen.
– Jag hade aldrig en tanke på att byta karriär. Jag tyckte ju om att skriva men när jag påbörjade min första bok 2008 hade jag inte skrivit i dialogform innan så det blev mycket trial and error. Jag varvade skrivandet med mitt vanliga jobb och blev dessutom erbjuden jobbet som generaldirektör på på Konkurrensverket. Då kände jag att det var dags att ta ställning.
– I början ville jag mest se om jag kunde skriva en roman. Jag såg aldrig framför mig att jag skulle göra någon författarkarriär. Jag visste att jag var en bra jurist men jag visste också att jag skulle ångra mig om jag inte testade författarskapet på riktigt.
Böcker som gynnar glesbygden
Ångra sig har hon aldrig behövt göra, Viveca. Hennes böcker säljer som smör i mer än 50 länder och TV-serien från Sandhamn i Stockholms skärgård är oerhört populär. På Sandhamn har Vivecas släkt haft hus i flera generationer så där känner hon sig hemma.
– Det känns fortfarande overkligt när jag tänker på att mina böcker blivit till lite av en industri. Alla dessa länder som vill läsa det jag skriver och alla som jobbar med allt från promotion, design, översättningar och marknadsföring till stora signeringar och filmer. Det bildas så otroligt många ringar på vattnet. Av en bok.
– Jag var i Danmark nyligen och signerade så mycket böcker att jag var tvungen att gå till naprapaten efteråt, säger Viveca och skrattar.
Att skriva en bok som leder till så mycket mer, det är viktigt för Viveca. Under pandemin blev Viveca kvar längre än beräknat i Åre, där hon bor på vintrarna, och började sin vana trogen att tänka på mord. Det blev i sin tur till ännu en omtyckt bokserie, Åremorden, där den femte delen Benådaren släpptes nästan på dagen ett år efter den fjärde. Närmare bestämt i oktober 2024.
– Jag hade aldrig vågat föreställa mig att böckerna om Åre så snart skulle komma att filmas, framför allt inte då Morden i Sandhamn ännu sänds på teve. Jag hoppas förstås att Åremorden ska bli en lika framgångsrik serie som Sandhamn och det känns extra spännande att få medverka som exekutiv producent.
– Jag nyper mig i armen ibland när jag fattar hur stort allt är. Som en filmatisering av en scen här i Åre där jag var med, där säkert 50 involverade personer var på isen för att skapa något av en idé som jag har haft i mitt huvud. Det är galet!
Övning ger färdighet
Viveca berättar att halva Åre många gånger var statister under filminspelningarna och hon betonar vikten av att jobba med respekt för omgivningen.
– Filmatiseringarna skapar stor sysselsättning och mycket jobb, vilket känns väldigt viktigt för mig. Att kunna bidra med något mer än själva slutresultatet. Det gäller både i Åre och på Sandhamn, att man drar sitt strå till stacken för en aktiv glesbygd.
Är det inte svårt att gå från dina egna karaktärer, som Nora och Thomas i skärgården, till helt nya profiler i fjällvärlden?
– Jag ser det inte som att jag överger någon, men visst är det ett stort steg att påbörja en ny serie. Sandhamn är mina gamla goda vänner och Åre är de nya, coola kompisarna. Det ena behöver inte förta det andra och jag tänker mig att Nora och Thomas bara har tagit välförtjänt semester.
– Det är säkert samma för alla författare, att man skapar en relation med sina bokkaraktärer. De blir som ens bästa vänner och barn. Teveserierna är mina barnbarn.
Varför har valet av mordplatser fallit på just Sandhamn och Åre?
– Därför att Åre är den enda platsen som kan tävla med Sandhamn om att skapa en känna-sig-hemma-känsla för mig. Att ha privilegiet att få skriva om platser man älskar tror jag även gynnar läsaren. Det ska kännas genuint och äkta, både vad gäller karaktärer och miljöer.
– Jag tänker mycket på hur otroligt lyckligt lottad jag är som får hålla på med det här. Det har krävt mycket jobb och disciplin, men de där 10 000 timmarna ger ofta bra utväxling, säger Viveca och ler. Det handlar även om en lagom mix av lite tur och lite tajming.