En vacker hantverkssjäl

Lars Wallin behöver egentligen ingen närmare presentation. Haute couture är hans mellannamn och han har i decennier skapat vackra, exklusiva kreationer som burits av kronprinsessan Victoria, Carola, Petra Mede, Anni-Frid Lyngstad och många fler. Att drapera en flaska och samtidigt berätta dess historia med hjälp av en klänning, det har Lars Wallin däremot aldrig gjort – förrän nu.

Text: Marie Arpnäs /// FOTO: hampus forssander



Över en pasta i Como, Italien, där hans verk ska fotograferas i dagarna två, berättar Lars: –Jag lärde känna Enrico Gobino för fem år sedan. Han är marknadschef på italienska MGM Mondo del Vino som producerar vin från Piemonte. Det har gnuggats idéer under åren, där vi pratat om hur man skulle kunna kombinera det goda i vin med det vackra i designade plagg. Det ledde fram till det här samarbetet kring en flaska rosé och en matchande klänning som lever ett eget liv..

– Jag älskar att man kan gå och sätta sig så här vid bardisken, beställa en glutenfri pastarätt som en självklarhet och det serveras något så gott. Och så enkelt.

Det är tidig vår och vi befinner oss alltså i vackra Como där berättelsen om en couture-klänning tar sin början rent bildmässigt, men som idémässigt pågått mycket längre än så. Teamet på plats består av Lars själv, modellen Jasmine Hansen, hår- och makeupartisten Mia Högfeldt, fotografen Hampus Forssander, Andreas Wickman från den svenska importören Lively Wines – och jag, som får hänga med på arbetet bakom kulisserna.

– Jag kände ju igen dig när vi möttes på flygplatsen, men menar du att det är 26 år sedan du intervjuade mig? Inte klokt vad tiden går! Då satt jag i en liten lokal Vasastan och hade precis gjort klart alla plagg till Peter Jöbacks krogshow. Vill minnas att jag var rätt sliten under den intervjun, säger Lars och ler.



Från Länsteatern till Eurovision

Vi gör en snabb tillbakablick och konstaterar att den där praktiken i kostymateljén på Länsteatern i hemstaden Västerås bara var ett startskott på något stort. Lars flyttade till Stockholm och fick praktikplats på beställningsateljén Thalia. Arbetet varvades med studier på Beckmans modelinje och 1990 startade han eget. Bara fem år senare premieras Lars med det prestigefyllda priset Guldknappen och det tionde året som egenföretagare får stora delar av världen upp ögonen för Lars Wallins design, då han designade kronprinsessan Victorias klänning till Nobelbanketten. Sedan har det som det heter rullat på, med allt från specialdesignade plagg för Kungliga Operan, OS i Peking och Eurovision till Hong Kong Fashion Week och sommarprat i P1.

– Jag brinner för hantverk. Att skapa något för ett specifikt tillfälle och en speciell person, men att tänka längre än bara för stunden. Vi är i en tid med alldeles för lite kvalitetstänk, och det gäller inte minst i modevärlden. Hur kan en kappa kosta 200 kronor? Det får du inte ens knappar för!

Vi är inne och snuddar på det här med hållbarhet, vilket också är anledningen till att Lars för några år sedan tog kontakt med varuhuset NK i Stockholm och föreslog ett skrädderi i hans namn där.

– Det är fantastiskt kul att se hur någon kommer in till NK Atelier och vill blåsa liv i mormors gamla brudklänning med någon modern touch. Eller ändra den där kostymen man gillar men som inte känns så uppdaterad. Det blir alltfler drop-in-kunder från gatan som har insett att man kan behålla sitt gamla älskade plagg men göra det användbart idag.

– Även killar hittar till ateljén och jag uppmuntrar så många jag kan att köpa kvalitet – som går att omarbeta och förädla. Folk förstår inte vad mycket som går att göra, och ändå behålla den grund som är. Jag gillar utmaningen och glädjen som uppstår när kunden får se resultatet.

På tal om NK Atelier så är det just där som den exklusiva klänningen, resans riktiga ”huvudperson”, har sytts upp av totalt tre personer.

– Klockan åtta kvällen innan avfärd blev klänningen klar, säger Lars med ett leende, utan synligt spår av stress. Däremot har det blivit något problem med bandet som hör till dressen och hela berättelsen, så det får vi addera i efterhand.

Hållbarhet på flera plan

Det nämnda bandet är ett sidenband med budskap som knyter ihop det svensk-italienska  samarbetet: ”Fabulous in rosé” Enzo Bartoli Edizione Lars Wallin. ”Suddenly the world seems to be such a perfect place”. Och vi pratar här om den flaska rosévin som valts ut att bära Lars Wallins design på etiketten. En etikett som ser ut att vara gjord av tunt rosafärgat tyg, med inslag av guld. Vinets färg matchar den klänning som modellen Jasmine för första gången provar i sin helhet, på plats i ett hotellrum i Como.

– Den är gudomlig! säger vi troligen alla på en gång då vi möts av en rosa dröm hängandes från en galge i taket. En lätt vindpust från det öppna fönstret får hela klänningen att verka levande, som på språng.

– Jag har valt att skapa liv och rörelse med hjälp av lager på lager av tyll och sidenorganza. Den metalliska effekten framhävs av invävda silvertrådar i skimrande siden charmeuse och jag är väldigt nöjd med slutresultatet, säger Lars Wallin med blygsam stolthet.

Jasmine Hansen handplockades av Lars för att bära klänningen i fråga, under hela resan, men den kommer att få fortsatt liv efter plåtningen i Italien och dyka upp på röda mattor samt i andra sammanhang tills den slutligen auktioneras ut för välgörande ändamål – mer specifikt till Wateraid på Operaterassen i Stockholm. Samma återbrukstankar har man haft med vinflaskan, vars naturkork för första gången har bytts ut mot en Vinolok, det vill säga ”kork” av glas. Snyggt, men även utan eventuella korkdefekter och lätt att återförsluta om man vill spara vinet några dagar. Flaskan är dessutom en vacker prydnad utan sitt innehåll.






Två världar möts

Vi återkommer till det hållbara och uppmärksammar den utställning på Malmö Museum som pågår fram till mitten av januari 2025, Lars Wallin Fashion Stories. Det är en hyllning till elegans, innovation, tidlös skönhet – och Lars Wallin själv. Närmare hundra vackra couture-kreationer visas upp och utställningen handlar lika mycket om glitter och glamour som att inspirera och utmana. Genom sitt medvetna arbete med hållbarhet och mångfald visar Lars Wallin att mode kan vara både vackert, ansvarsfullt och hållbart.   

– Det här med passion är något som jag delar med många vinodlare och vinkännare. Ta Richard Juhlin som exempel, som tidigt upptäckte att han har en otrolig känsla och sinne för doft vilket har gjort honom till en världsledande champagneexpert. Jag har en god känsla för tyger och det har blivit mitt yrke. Sedan tycker jag mycket om goda viner, men har för dåligt minne för att bli någon riktig kännare, säger Lars och skrattar.

Vi som spelar birollerna på den här resan följer med klänningen till olika platser och situationer för att visa upp hur den lever la dolce vita, med Comosjön som overkligt vacker kuliss. Plåtningen börjar på ett hotellrum extra large och tar oss vidare till lunchrestaurangen på kullen. Vi följer med den böljande klänningen längs en kvällspromenad på kullerstenar, nedför trappan i hotellobbyn, in bland tallrikarna och glasen på restaurangen och ända fram till småtimmarna när den skönt avslappnad slår sig ner i en fåtölj med ett glas pärlande rosé. Jasmine bär klänningen med den äran, men i det här fallet är det verkligen utsidan som spelar den riktiga huvudrollen.

– Hela den här idén har aldrig handlat om att lansera något kändisvin. Lars Wallin har varit med på just det här rosévinets lanseringar de senaste sex åren, men det var först efter fyra år som tanken på ett samarbete började födas. Två sköna världar som möts helt enkelt! säger Andreas Wickman på Lively Wines.






Tyg made in Italy

Vi gör ett häftigt stopp på familjeföretaget Canepa, som tillverkar textilier och klädtillbehör av hög kvalitet och vars historia går långt tillbaka i tiden. Den nuvarande ägaren Michele Canepas farfarsfar var delaktig i starten på 1800-talet och 1966 grundade Micheles pappa, Giovanni Canepa, företaget som har etablerat affärsrelationer med de största internationella varumärkena inom sektorerna detaljhandel, sportkläder och lyx, inklusive möbeltyger. Företaget grundades som en sidentillverkare men blev snabbt världsledande på high-end-marknaden.

Ett kännetecken för Canepa-gruppen har alltid varit dess förmåga att se in i framtiden. Man har utökat sin ursprungliga verksamhet genom att producera ett brett utbud av textilier av högsta kvalitet gjorda av andra naturliga fibrer som kashmir, ull, bomull, linne och hampa. Samtidigt som Canepa har utökat sitt produktsortiment har man lyckats behålla den expertis, skicklighet och stil som ända sedan starten har gjort att företaget utmärkt sig. Att produktionen alltid förblir i Italien är en självklarhet för företaget och det är härligt att se Lars Wallins lycka över alla vackra tyger i lokalerna – och inte minst i arkivet. Historiens vingslag går nästan att ta på bland alla gamla prover och pärmar.

– På Canepa kan man sina tyger och det var också här jag valde ut de tyger som kändes rätt för att skapa klänningen. Jag fick hem prover till Stockholm som blev till slutgiltiga val. Och det blev så bra!

Det här med kläder, stil och kvalitet har alltid varit en del av Lars Wallins liv. Han berättar att han tyckte om att titta på teveprofilen Ingrid Schrewelius och Lilla journalen som barn, där hon bland annat blev känd för sina modereportage och bevakningar av haute couture-visningarna i Paris.

– Jag tänkte nog aldrig på att kläder som ett yrke när jag var liten. Mamma arbetade på bank och pappa var trafikpolis så jag har inte direkt glitter och glamour i blodet, säger Lars med ett leende. Jag kan däremot minnas att jag alltid älskat hantverk och skapande.






Dyrt att handla billigt

Vi går i butiker ihop och Lars dras som en magnet till de vackra plaggen och accessoarerna.

– Jag vill alltid se, känna och få en känsla av framför allt tygerna, materialen. Herrkläder tittar jag mest på för min egen skull medan damkläderna är mer intressanta rent professionellt.

Samtalen kommer mer än en gång att kretsa kring kvalitet som håller och åldras med värdighet. Kvalitetstänket gäller inte bara kläder och mode utan även god, vällagad mat.

– Det är så skönt med Italien – de tullar aldrig på kvalitet. Är det en enkel pastarätt som serveras med en tomatsås, då ska det vara de bästa tomaterna. Annars får det vara. Att pastan är riktigt bra, det vet man redan.

– Många förknippar kvalitet med lyx men så måste det inte vara. Det är dyrt att handla billigt.

Vi jobbar med och kring klänningen under hela vistelsen på italiensk mark och det är en ynnest att få följa ett så proffsigt team behind the scenes. Allt flyter på, Jasmine gör klänningen rättvisa i alla poseringar och det är mycket skratt och värme under arbetets gång. Man noterar Lars sinne för detaljer då bord och soffor flyttas för att matcha en planerad bild, kuddar puffas, kaffekoppar plockas fram och bort och vartenda lager tyg ligger rätt. Även i motvind. Ingenting lämnas åt slumpen.

– Allt vi gör här är en sammanflätad berättelse. Det är inte bara en klänning och det är inte bara ett vin. Det är hela samarbetet och mixen av två världar som vi alla inblandade inspirerats av.

Efter att ha följt slutarbetet bakom kulisserna, från den första färdiga klänningsprovningen på hotellrummet och alla poseringar och plåtningar från morgon till kväll till studiebesöket på textilföretaget Canepa, fattar man att det här inte bara är ”en kul grej”. Det är ett väl genomtänkt samarbete som väver samman våra olika sinnen i ett pärlande konstprojekt. Vinets doft av blommor, körsbär och rosenblad samt en harmonisk, fräsch och balanserad smak stämmer väl överens med den romantiska men samtidigt kaxiga klänningen. Designad av Lars Wallin.

– Det är en ynnest att få jobba med sitt stora intresse. Jag har inte valt ett yrke. Yrket har valt mig.






 
Föregående
Föregående

Årets svenska deckarförfattare

Nästa
Nästa

Passion för resor